Teaterhøjskolen Rødkilde

Mads Petersen

Da jeg først startede på Rødkilde, var jeg mere rædselsslagen, end jeg nogensinde har været, når jeg har startet på et sted. Jeg havde før været på efterskole og produktionsskole og daghøjskole og en anden højskole, men intet kunne måle sig med Rødkilde. Jeg ved ikke hvorfor, måske på grund af de ting som jeg havde oplevet tidligere. Jeg havde ubevidst eller bevidst lukket mig selv ned og besluttet, at jeg kun ville være personlig i timerne, for lige nu havde jeg brug for at passe på mig selv.

Men det direkte modsatte skete, ved at lukke ned for andre gjorde jeg min psykiske tilstand en bjørnetjeneste, den eneste der stod i vejen for at jeg kunne være glad var mig selv og mine gamle mønstre for at overleve i min fortid.

Rødkilde har hjulpet mig meget i at indse dette. Det gik også hurtigt op for mig, at Rødkilde var en højskole med stort H og at teater er bare en lille del af det, selv om det fylder meget på skemaet.

Den bedste skuespilundervisning får du faktisk uden for undervisningstiden. Undervisningen kan give dig forskelige tekniker, men de er ubrugelige, hvis du ikke møder mennesker. Den bedste måde at lærer skuespil er at være ærlig ikke kun i timerne, men også ude i privaten og over for sig selv, som nok er det sværeste af de tre ensembler. Rødkilde har især lært mig, hvornår jeg lyver for mig selv.

Forstanderen og jeg har snakket meget om den trygge lort, som man kan være i i årevis, selv om det er noget lort. Men man tør ikke flygte ud af den, fordi, hvis man turde at komme ud af sin lort, så er man lige pludselig nød til at opleve verden, og verden er skræmmende men også vidunderlig.

Jeg kender mange mennesker, som lever i deres lort, og det er nok også min socialarv. Og når jeg snakker med folk om det, så forstår de det ikke, eller også bliver de vrede eller kede af det.

Rødkilde har lært mig, at hver gang jeg er bange for noget, så tænker jeg. “Jamen er det ikke bedre end, hvis der aldrig sker noget”.

Kort sagt, hvor intet vover, intet vinder, hakuna matata og hav en god dag.

At gå på højskole burde værre lovpligtigt, der er pengene godt brugt.

« Tilbage til “Mød Eleverne”