Teaterhøjskolen Rødkilde

Teaterforestillingen Samlerne

Af Lotta Lotass. Teatret Svalegangen

Oversættelse Karsten Sand Iversen. Iscenesættelse og scenografi Gitte Kath. Komponist Claus Carlsen.

Medvirkende Ole Sørensen og Bo Stendel Larsen

SAMLERNE bygger på en sand og fantastisk historie om de to brødre, Homer og Langley Collyer. I 1909 flytter de ind i en herskabsejendom i det dengang fashionable Harlem i New York sammen med deres forældre. Homer er uddannet jurist og arbejder som advokat, mens Langley, der er ingeniør af uddannelse, vælger en karriere som koncertpianist. Tilsyneladende er alt normalt, men på et tidspunkt går noget helt galt for de to… Faren flytter ud, moren dør, telefon-, vand- og gasforsyningen bliver afbrudt, og huset forfalder. I 1940 viser Homer sig uden for huset for sidstegang. Han har forladt sit advokatjob og mistet synet. Langley forlader kun huset for at gå på natlige togter, hvor han henter mad, vand, aviser og andre fornødenheder på sin trækvogn. De to brødre vender verden ryggen og isolerer sig både mentalt og fysisk fra alt og alle. Det siges, at brødrene så ud, som om de var trådt ud af en roman af Charles Dickens, og at de talte et næsten uforståeligt sprog.

Efter deres død forsøgte politiet med brækjern og økser at komme ind ad hoveddøren, men den åbnede sig kun ind til en kompakt væg af sammenpressede aviser og gammelt møg. Da de forsøgte at komme indad kælderdøren på husets bagside, stødte de ind i en lignende væg. Til slut lykkedes det ved hjælp af stiger at komme ind på tredje etage… Da boet blev gjort op, kørte man 180 tons møg væk fra det forfaldne hjem. Og huset blev kort efter revet ned.

Forestillingen spilles i brødrenes stue. Første akt i 1910, hvor de lige er flyttet ind i huset, og alt virker normalt. I anden akt, som foregår i 1940, møder vi de paranoide brødre midt i deres kongerige af ragelse, skrald og gamle aviser. De har gravet gange og konstrueret fælder over hele huset for at holde omverdenen ude, og det faldefærdige hus er forvandlet til en regulær fæstning.

Lotta Lotass er en af Sveriges førende dramatikere. Med SAMLERNE har hun skabt en fascinerende og bizar fortælling om sammenhold og forfald, der samtidig er en karikatur over vores egne banale gøremål og rutiner. Med sin formidable sans for komik, timing, sprogets musik og samfundets skæve eksistenser bringer SAMLERNE tankerne hen på absurde Beckett-klassikere som Venter på Godot, Slutspil og Glade dage.

Tid: 31.1.2008 kl. 19.30
Sted: Mønshallen

« Se hele kalenderen