Teaterhøjskolen Rødkilde

Forestilling

Svalegangen

“Om Tommy”

-af Thor Bjørn Krebs

Medvirkende: Paw Henriksen. Ida Dwinger og Thomas Milton

OM TOMMY er historien om den helt almindelige unge danske soldat Tommy, der melder sig til FN tjeneste hos Den Danske Internationale Brigade, og udsendes i fredsbevarende tjeneste i Eks-Jugoslavien. Her er det ikke længere kun dem i Mellemøsten, i det mørke Afrika eller de store amerikanere, der er i krig. Det er også Tommy, Niller eller Hans

og Frede ? naboens søn eller kammeraten fra gymnasietiden –der står lige der, hvor det hele sker.

OM TOMMY fokuserer på mennesket i krig eller udsendt til krigsområder. Og på de forventninger om at

kunne gøre en forskel, som i høj grad er skabt af den måde, hvorpå de unge hverves, og af det romantiske billede som medierne også er med til at skabe omkring de danske ?Jens ?er ? der skal ud og redde verden. 

Det er ikke denne forestillings ærinde at propagandere imod krig, men det er en kendsgerning, at der altid er omkostninger forbundet med krig. OM TOMMY handler om de menneskelige omkostninger for de unge danske mænd, der gennemlever en krig. Forfatteren Thor Bjørn Krebs kalder OM TOMMY et dokumentardrama. Stilen og tonen i hans stykke er som vi kender den fra Fakta-programmer og docusoaps på TV. 

Trods forestillingens dystre emne, fortælles historien om Tommy ikke desto mindre med både humor og ironi.Thor Bjørn Krebs har baseret sit stykke på en række interviews og samtaler med hjemvendte soldater fra Eks-Jugoslavien og med overordnede fra Den Danske Internationale Brigade, ligesom dokumentarprogrammer og undersøgelser og rapporter om de psykiske eftervirkninger af deltagelse i militærtjenesten i Eks-Jugoslavien ligger til grund for hans tekst. Thor Bjørn Krebs var i foråret nomineret til en Reumert for sin tekst til OM TOMMY. 

Rollen som Tommy spilles af Paw Henriksen. Ida Dwinger og Thomas Milton spiller alle de øvrige roller, bl.a. som Tommys forældre, Tommys kammerat Niels, løjtnant Jette Petersen, feltpræsten, sygeplejersken, Hærens pressechef, Tommys overordnede. 

Tid: 19.10.2005 kl. 19.30
Sted: Vordingborg Teater

« Se hele kalenderen